Nieuws

𝗛𝗲𝘁 𝗜𝗘𝗖-𝗽𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗺𝗮 𝘃𝗼𝗼𝗿 𝟮𝟬𝟮𝟰 𝗶𝘀 𝗴𝗲𝗼𝗽𝗲𝗻𝗱!

Maandag 11 december is de IEC pool voor de Nederlandse kandidaten al weer geopend. IEC – International Experience Canada is een jaarlijks terugkerend uitwisselingsprogramma voor Nederlandse jongeren in de leeftijd van 18 t/m 30 jaar (inclusief) die in Canada willen stagelopen, werken en/of reizen.  Dit programma is onderverdeeld in twee soorten visa binnen het International Experience Canada (IEC) programma: een Working Holiday en een Young Professional. Beide zijn tijdelijke werkvergunning voor een maximale duur van 12 maanden.

Voor wie geschikt:

Ben je student en wil je ervaring opdoen in Canada voor je Buitenland stage of heb je inmiddels een studie afgerond en wil je ervaren hoe het leven in Canada er uit ziet met misschien zelfs de mogelijkheid om door te stromen naar een permanent visum, dit kan en wellicht meer.

Schrijf je tijdig in zodat je op tijd bent om een plaats te kunnen krijgen. In totaal zijn er 430 plaatsen beschikbaar voor Working Holiday en 170 plaatsen voor Young Professional. De eerste trekking zal plaatsvinden op 8 januari en meestal volgen er vanaf dat moment wekelijks trekkingen waarbij de kandidaten worden uitgenodigd.

𝗠𝗘𝗥𝗥𝗬 𝗖𝗛𝗥𝗜𝗦𝗧𝗠𝗔𝗦 𝗔𝗡𝗗 𝗛𝗔𝗣𝗣𝗬 𝗡𝗘𝗪 𝗬𝗘𝗔𝗥

Nu het nieuwe jaar voor de deur staat, blijven wij in 2024 ook graag betrokken bij jullie internationale bedrijfsplannen en activiteiten. Onze dank gaat uit naar jullie voor het gestelde vertrouwen in onze organisatie. We kijken ernaar uit om onze samenwerking voort te zetten in het komende jaar.

Wij zijn dicht van 23 december t/m 1 januari 2024

Namens het hele team van Visa4you wensen wij u fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar toe.

Het team van Visa4you 🌲

Update Migration Strategy

Gisteren is de nieuwe immigratiestrategie door de Australische overheid gepubliceerd. De ‘Migration Strategy’ richt zich op hervormingen in het hele immigratieprogramma van Australië, waarmee ze het immigratieniveau terug willen brengen naar normaal met daarbij een betere planning van het systeem op basis van de kennis en kunde die benodigd is in Australië. De strategie bouwt voort op de bevindingen van de Migration Review van april 2023 en de Nixon Review van oktober 2023.

De strategie telt bijna 100 pagina’s en benadrukt waar in 2024 veranderingen zullen worden doorgevoerd of waar toekomstige hervormingen zijn geïdentificeerd voor verdere uitwerking in 2024.

Hoewel de reikwijdte van de strategie zeer breed is, richten we in deze berichtgeving op de “key actions” die zijn benadrukt. De volledige ‘Migration Strategy’ is te vinden op de volgende website; https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/migration-strategy   

“Eight key actions”

  1. Een nieuw “Skills in Demand” visum met targeted pathways die het voor Australië gemakkelijker maakt werknemers aan te trekken
    1. Specialist Skills Pathway – hoogopgeleide mensen, bijvoorbeeld in de technologie- of groene energie-industrie
    2. Core Skills Pathway –simpeler beroepenlijst gericht op skilled employees in sectoren die kampen met een tekort op de arbeidsmarkt
  2. Aanpassing permanent skilled migration
    1. Aangepaste puntentelling
    2. Nieuw Talent en Innovatie visum
  3. Aanpassingen voor student visa; hogere vereiste voor het Engels en het tegen gaan van de doorstroom van het ene naar het andere studentenvisum.
  4. Nieuwe wetgeving om uitbuiting van buitenlandse werknemers tegen te gaan en het verkeerd inzetten van het visum systeem aan te pakken
  5. Planning om de juiste skills in de juiste regio’s te begeleiden. Meer inspraak vanuit de staten en territories in de immigratieplanning
  6. Aanpassing van de regionale visa en Working Holiday programma
  7. Aanpassing om migratie tussen Australië, Nieuw-Zeeland en Zuid Aziatische landen te vereenvoudigen
  8. Vereenvoudigen migratiesysteem voor immigranten en werkgevers

We zien hiermee een positieve ontwikkeling voor het visumsysteem van Australië. Helaas is er nog niet bekend wat de aanpassingen voor concrete invloed hebben op de huidige skilled migrant categorie. We hebben nog geen informatie wat we op korte termijn kunnen verwachten qua uitnodigingsronde voor het Skilled Independent visum en de huidige nominatie mogelijkheden vanuit de verschillende staten en territories. We kunnen daarom nog niet aangeven wat de geplande hervormingen voor invloed hebben op de huidige visumtrajecten. Zodra we meer informatie hebben over nieuwe aanpassingen die invloed hebben op de lopende trajecten van onze klanten, dan zullen we dit aangeven.

Uitbreiding werkgever gesponsorde visums Australië

Vanaf 25 november 2023 zijn er meer doorstroom mogelijkheden vanuit een tijdelijke werkvergunning (Subclass 482) naar een permanent werkgever gesponsord visum. De Australische immigratiedienst heeft bekend gemaakt dat ze een simpeler en duidelijker pathway hebben gemaakt voor de doorstroom naar een permanent visum.

Zo wordt het maximum aantal tijdelijke werkvergunningen die je achter elkaar aan kan vragen achterwege gelaten. Tot nu toe mocht je maar twee tijdelijke werkvergunningen (Short-Term) achter elkaar aanvragen, daarna moest je het land verlaten of je voor een andere visumcategorie kwalificeren.

Daarnaast is het straks mogelijk om vanuit alle stromen van de tijdelijke werkvergunningen (Medium-Term, Short-Term, ROL-Term en Labour Agreement) door te stromen naar een permanent visum. Nu kun je alleen vanuit de Medium-Term stream doorstromen naar een permanent visum.

Alle beroepen op de ANZSCO beroepenlijst kunnen nu in aanmerking komen voor een tijdelijke werkvergunning. Hiermee komen een heel groot aantal beroepen beschikbaar waarvoor je in aanmerking kunt komen voor een werkvergunning.

En waar je eerst pas nadat je 3 jaar op het tijdelijke visum voor de Australische werkgever hebt gewerkt, je nu na 2 jaar al door kan stromen naar een permanent visum.

Deze wijzigingen zijn een eerste stap in het bieden van een eerlijkere toegang tot een permanent visum voor alle houders van een tijdelijke werkvergunning. Terwijl de Australische immigratiedienst verder werkt aan de hervormingen van de skilled migrant categoriën. En de verdere ontwikkeling van de Government’s Migration Strategy.

Wil jij jouw avontuur met ons delen?

Bij Visa4You streven we er altijd naar om de best mogelijke dienstverlening te bieden bij het aanvragen van visa. We geloven dat uw mening van onschatbare waarde is en ons kan helpen om onze service verder te verbeteren. Daarom willen we u uitnodigen om uw ervaringen met ons te delen en uw mening te geven over de visumaanvraag u bij ons heeft ontvangen.

Wil jij het avontuur met ons delen?

“Benieuwd naar onze avonturen? Deel je eigen ervaringen met ons en laat ons meegenieten van jouw avontuur! Stuur je verhaal naar lina@visa4you.nl. We kunnen niet wachten om te horen wat je hebt meegemaakt!”

Nieuwe kansen voor Federaal permanent visa voor Canada door de nieuwe beroeps gerelateerde trekkingen !

Vorige week, op 28 juni, hield het IRCC (Immigration, Refugees and Citizenship Canada) de allereerste op categorie gebaseerde trekking van Express Entry, waarbij 500 gezondheidswerkers met een minimale CRS-score van 476 werden uitgenodigd. Op dezelfde datum kondigde het IRCC aan dat het deze week bèta/technische beroepen zou uitnodigen in een categorie gebaseerde Express Entry ronde.

Trekking per categorie

De loting op basis van categorieën is een nieuw type loting voor Express Entry met als doel kandidaten uit te nodigen voor specifieke beroepen of voor mensen met andere gevraagde vaardigheden. Er zijn zes nieuwe categorieën waarvoor kandidaten in aanmerking kunnen komen. Waaronder gezondheidszorg, STEM-beroepen, ambachten en vaktechnische beroepen, transport, landbouw en voedingsmiddelenindustrie, en goede beheersing van de Franse taal, zie onderstaande afbeelding.

Binnen de gezondheidszorg zijn er maar liefst 35 beroepen die in aanmerking komen, variërend van audiologen en logopedisten tot verpleegkundigen en tandartsen.

Voor kandidaten met STEM-ervaring is er een speciale focus, aangezien Canada wil voldoen aan de groeiende vraag naar talent in deze sector. Beroepen zoals architecten, softwareontwikkelaars, en datawetenschappers behoren tot de beroepen die in aanmerking komen voor de STEM-trekking.

De categorieën transport, ambachten en vaktechnische beroepen hebben respectievelijk 10 en 10 beroepen die in aanmerking komen. Dit omvat beroepen zoals vrachtwagenchauffeurs, loodgieters, timmerlieden en elektriciens.

Voor de landbouw en voedingsmiddelenindustrie zijn er drie functies in aanmerking genomen, waaronder supervisors in landschaps- en tuindiensten, agrarische servicecontractanten en slagers in detail- en groothandel.

Wat zijn de vereisten om in aanmerking te komen voor de categorie gebaseerde beroeps trekkingen ?

Voldoen aan de toelatingscriteria van een van de Express Entry programma’s (het Federal Skilled Worker Program met 67 punten eis en minimaal 1 jaar skilled werkervaring en CLB 7 op Engels, of Canadian Experience Class met 1 jaar werkervaring in Canada, of Federal Skilled Trades Program)

In de afgelopen 3 jaar ten minste 6 maanden ononderbroken werkervaring hebben opgedaan in een van de genoemde beroepen

Canada schaft covid-19 reisrestricties af per 1 oktober 2022

Vanaf 1 oktober 2022 zullen alle COVID-19 reisrestricties, met inbegrip van verplichte vaccinatie, verplicht gebruik van ArriveCAN, en alle test- en quarantaine-/isolatievoorschriften eindigen voor alle reizigers die Canada binnenkomen, ongeacht of zij per landsgrens, vliegtuig of over over zee reizen het land binnenkomen.

Met ingang van 1 oktober 2022 hoeven alle reizigers van en naar Canada, ongeacht hun nationaliteit, niet langer:

  • Bewijs van vaccinatie te leveren
  • Gezondheidsinformatie in te dienen via de ArriveCAN app of website
  • Pre- of on-arrival tests te ondergaan
  • COVID-19-gerelateerde quarantaine of isolatie uit te voeren
  • Controleren en rapporteren als ze tekenen of symptomen van COVID-19 ontwikkelen bij aankomst in Canada

Transport Canada schrapt ook bestaande reisvoorschriften. Vanaf 1 oktober 2022 hoeven reizigers niet meer gezondheidscontroles te ondergaan voor lucht- en treinreizen, of mondkapjes te dragen in vliegtuigen en treinen.

De ArriveCAN app blijft nog wel actief, maar is niet meer verplicht voor vertrek. Het biedt reizigers de mogelijkheid om een Advance Declaration invullen en daarmee tijd besparen op de luchthaven door hun douane- en immigratieaangifte vóór aankomst in te dienen.

Afschaffing vaccinatieplicht voor reizen naar Australië

Met ingang van 6 juli 2022, heft Australië alle grensrestricties met betrekking tot covid-19 op. Dat betekent dat mensen die naar Australië willen reizen niet langer een digitale passagiersverklaring (DPD) hoeven in te vullen om hun vaccinatiestatus aan te geven. Hiermee kunnen alle visumhouders weer naar Australië reizen en komt dus een einde aan de vaccinatieplicht. Daardoor hoeven reizigers die niet gevaccineerd zijn niet meer te beschikken over een ’travel exemption’ voorafgaand aan vertrek.

Alle Australische staten en territoria hanteren eigen vereisten met betrekking tot coronamaatregelen. Check daarom voorafgaand aan vertrek naar Australië welke regels van toepassing zijn per staat.

Bron: https://minister.homeaffairs.gov.au/ClareONeil/Pages/covid-border-restrictions-to-be-lifted.aspx

Australië: Skilled Migration en visumachterstand centraal tijdens eerste kabinetsvergadering

Op vrijdag 17 juni organiseerde Premier Anthony Albanese zijn eerste nationale kabinetsvergadering. Tijdens deze vergadering hebben leiders van verschillende Australische staten en territoria de problemen omtrent immigratie onder de aandacht gebracht.

Enorme visumachterstanden

Het Australische immigratieprogramma heeft nog altijd zwaar te lijden onder de gevolgen van de covid-19 pandemie. Hierdoor zijn enorme achterstanden ontstaan in de behandeling en afgifte van visa. De immigratiedienst (Department of Home Affairs) staat dan ook onder enorme druk. Premier Albanese noemde dat verscheidene kandidaten 12 tot 18 maanden moeten wachten, alvorens een visum wordt toegewezen. In de praktijk blijkt dat diverse kandidaten al meer dan 2 jaar wacht op de toewijzing van een visum. Met schrijnende situaties als gevolg.

De impact op de economie

Mede vanwege de grote achterstanden bij de Australische immigratiedienst kampt het land met ernstige tekorten aan geschoolde arbeidskrachten. Veel bedrijven worstelen nu zij geen geschikt personeel kunnen vinden. Onder andere Mark McGowan, de premier van West-Australië en de Zuid-Australische premier Peter Malinauskas erkenden dat het waarborgen van skilled migration een belangrijk aandachtspunt is binnen de staten en territoria. Volgens de premier van West-Australië is het aantrekken van nieuwe arbeidskrachten een van de belangrijkste uitdagingen om de aanhoudende economische groei veilig te stellen.

Waar ligt de oplossing?

Premier Albanese gaf aan dat op dit moment wordt geprobeerd de zaken intern op te lossen. Zo worden mensen binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken (Department of Home Affairs), werkzaam op andere afdelingen, aangetrokken om te helpen de achterstanden en de lange wachttijden voor visa aan te pakken. Volgens hem is dit duidelijk nodig en de gemakkelijkste manier om onmiddellijk verschil te maken.

Bron: https://www.sbs.com.au/news/article/skilled-migration-and-visa-backlog-in-focus-at-national-cabinet-meeting/s568bxrh2

Canada verhoogt het quotum voor Working Holiday visas

Een grote verrassing vanuit de Canadese immigratiedienst. Zij hebben het quotum voor het Working Holiday visum binnen het  ‘International Experience Canada Program’ verhoogt voor Nederland.

Extra plaatsen beschikbaar

De immigratiedienst heeft voor Nederlandse kandidaten 250 extra plaatsen beschikbaar gesteld. Daarmee is het totale quotum voor dit visumjaar gestegen van 430 plaatsen naar 750 plaatsen. Dit is ontzettend goed nieuws voor een ieder die in 2022 of 2023 naar Canada wil vertrekken voor stage, om er tijdelijk te wonen en werken of om rond te reizen, maar geen werkgever in Canada heeft. Het Working Holiday visum behoort tot het ‘IEC-programma’ en is een open werkvergunning, geldig voor twaalf maanden.

Wees er snel bij

De extra plaatsen zijn goed nieuws, maar vergis je niet en wees er snel bij indien je interesse hebt. Het programma is nog altijd ontzettend populair en ook nu geld: vol is vol.

Wil je meer weten over het programma, of wil je een aanvraag starten? Neem dan zo snel mogelijk contact met ons op via +31 528 391118. Of stuur een e-mail.

Bron: https://www.canada.ca/en/services/immigration-citizenship.html