Bedrijf starten in Australië

De Business Class Australië
Voor ondernemers en investeerders

Wil u een bedrijf starten in Australië, dan behoort u tot de business class van Australië. Officieel is deze visumcategorie ingericht voor ondernemers en investeerders, maar ook gepensioneerden behoren tot deze groep.

Ondernemers en investeerders worden beoordeeld op grond van behaalde (omzet-)resultaten in het land van herkomst. Om die reden is het dus van belang dat u (deels) eigenaar bent van een bedrijf, of ervaring hebt in het managen van een bedrijf. Dit is afhankelijk van het visum waarvoor u zich kwalificeert.U doorloopt twee stappen wanneer er een permanent visum wordt aangevraagd. Allereerst word er een tijdelijk visum aangevraagd, geldig voor vier jaar. Wanneer de vestiging van een bedrijf in Australië is opgezet, dan kan het visum uiteindelijk worden omgezet naar een permanente status.

Onderstaand worden de eisen van de verschillende sub-categorieën verder toegelicht.

Subcategorieën Business Class

Business Innovation and Investment visa

Dit visum is in de eerste instantie een tijdelijke verblijfsvergunning voor Australië. Het visum is vier jaar en drie maanden geldig. Hierna kan er een permanent visum worden aangevraagd. Deze categorie is opnieuw verdeeld in vijf subcategorieën.

Business Innovation Stream

Wanneer u ondernemersvaardigheden hebt en daarmee een nieuw bedrijf wilt opzetten, of een bestaand bedrijf wilt ontwikkelen en managen in Australië, dan is deze stroom van toepassing. Door middel van een nominatie door een staat in Australië kunt u een visum verkrijgen. Daarnaast moet u aan onderstaande eisen voldoen:

  • U bent jonger dan 55 jaar
  • Op basis van uw profiel scoort u minimaal 65 punten in de puntentelling
  • Daarnaast kunt u een minimale omzet van AUD 500,000.- aantonen in tenminste twee van de laatste vier jaren
  • U bent bovendien voor tenminste 30% eigenaar
  • Tenslotte heeft u een eigen vermogen van tenminste AUD 800,000.-

Entrepreneur Stream

Ten tweede kennen we de ‘Entrepreneur Stream’ voor mensen met een financieringsovereenkomst vanuit een derde partij. Dat wil zeggen dat er een overeenkomst van tenminste AUD 200,000.- moet zijn voor het ondernemen van ondernemersactiviteiten. U moet hierbij denken aan het leiden van vercommercialisering van een product of dienst in Australië, of het ontwikkelen van een bedrijf.  Verder zijn goede kennis van de Engelse taal en een nominatie door een staat van toepassing.

Investor Stream

Indien u een investering van tenminste AUD 1,5 miljoen kunt doen in een goedgekeurd fonds, dan is deze categorie van toepassing. Ook hiervoor geld dat u door een Australische staat genomineerd moet worden.

Significant Investor Stream

Zoals de titel al enigszins zegt: Deze categorie is voor mensen die een grote investering kunnen realiseren. Het gaat hierbij om een te investeren bedrag van AUD 5.- miljoen. Net zoals bij de voorgenoemde visa, is ook hierbij een state nominatie vereist.

Premium Investor Stream

Naast de ‘Inverstor’ en de ‘Significant Investor’ kent de immigratiedienst tenslotte de ‘Premium Investor Stream’. Hiervoor geld een minimaal te investeren bedrag van AUD 15.- miljoen.

 

 Wenst u meer informatie over uw visumkansen in de business class voor Australië? Neem dan contact met ons op, of vul de online visumcheck in voor een indicatie van uw visumkansen.

 

 

Business Talent visum

Speciaal voor getalenteerde ondernemers is deze visumcategorie ingericht. Dit is dan ook het enige visum binnen de ‘Business Class’ dat direct leidt tot een permanent visum. Daar staat tegenover dat u aan behoorlijke eisen moet voldoen:

  • Net als bij voorgaande visa is het ook hier van belang dat u onder de 55 jaar oud bent
  • Uw eigen vermogen in het bedrijf bedroeg tenminste AUD 400,000.- in tenminste twee van de laatste vier jaren
  • Daarnaast heeft uw bedrijf een minimale omzet van AUD 3,000,000.- gedraaid in twee van de laatste vier jaren
  • Verder bent u voor tenminste 30% eigenaar van de onderneming
  • Tenslotte bedraagt u eigen vermogen tenminste AUD 1,500,000.- en is beschikbaar voor investering in Australië binnen twee jaren

Naast alle bovenstaande eisen moet iedereen binnen de aanvraag medisch gekeurd worden. Ook is het van belang dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd welke hebben geleid tot bijvoorbeeld een strafblad. Verder moet u voldoende punten scoren in de puntentelling en zijn uw diploma’s en werkervaring van belang.

 

Retirement visum

Zoals de naam doet vermoeden is dit visum voor gepensioneerden. De minimale leeftijd ligt echter op 55 jaar. Aangezien er een behoorlijk bedrag geïnvesteerd moet worden, behoort het visum tot de ‘business en investor’ categorieën. Het betreft een tijdelijk visum en leidt niet tot een permanent visum. Na de eerste vier jaren kunt u het visum iedere keer met vier jaren verlengen. Om deze verlenging te verkrijgen moet u echter opnieuw investeren, het bedrag wordt daarentegen wel verlaagd.

Onderstaande eisen zijn van toepassing:

  • Zoals hierboven genoemd bent u ouder dan 55 jaar
  • U heeft geen kinderen die financieel afhankelijk zijn van u
  • U beschikt over een ‘state nomination’ (De Australian Capital Territory is uitgesloten)
  • Daarnaast heeft u een eigen vermogen van:
    • AUD 1,000,000.- wanneer u zich wenst te vestigen in regionaal Australië. Van het genoemde bedrag moet AUD 500,000.- geïnvesteerd worden in een goedgekeurd fonds/de staat die u sponsort
    • AUD 1,500,000.- indien u zich niet in regionaal gebied wilt vestigen. In dit geval moet u AUD 750,000.- investeren.
  • Verder hebben u (en uw partner) een gezamenlijk, jaarlijks inkomen van tenminste:
    • AUD 50,000.- wanneer u zich wenst te vestigen in regionaal Australië
    • AUD 65,000.- wanneer u zich niet wilt vestigen in regionaal Australië
  • U en uw partner zijn beiden verzekerd voor alle medische kosten tijdens uw verblijf in Australië
  • Tenslotte heeft u een medische keuring ondergaan en heeft u een verklaring omtrent het gedrag kunnen verkrijgen

Op basis van dit visum mag u maximaal 40 uren per veertien dagen werken.

 

Wenst u meer informatie over bovengenoemde visa? Neem dan vrijblijvend contact op met onze visumspecialisten Australië.